Een Gedegen Mensenmens

Koen Lockefeer begon zijn eerste baan op 1 mei 1985 bij Esso, dat destijds zo groot was als Google nu is. Hij zag dat de technologie binnen het bedrijf zich snel ontwikkelde, en werkte in de late jaren 80 al met computers. Inmiddels heeft hij bijna 30 jaar zijn eigen bedrijf binnen de IT. “Iets wat wel goed gevierd mag worden,” vindt hij zelf terecht. Binnen deze drie decennia is Koen ook in aanraking gekomen met Artu Napoli. “Ik beheerde een pand in Breda en Artu Napoli had een kantoorruimte nodig. Daar zijn ze toen eerst in een bijgebouw gevestigd, en later in een ruimte in hetzelfde pand als ik. Ze vonden de entourage prachtig — het sloot goed aan bij wat ze wilde uitstralen. Hier hebben ze vervolgens bijna 10 jaar gezeten.” Koen en de heren van Artu Napoli bouwden een vriendschappelijke relatie op, gefundeerd in inspirerende gesprekken.

HET GEVOEL MOET GOED ZIJN

Koen is begonnen als headhunter. “Vroeger waren er nog geen social media, dus ging alles een stuk anders.” Hij was volop bezig met beurzen bezoeken en evenementen. Koen speelde een belangrijke rol in de technologische transitie van het bedrijf waar hij voor werkte. Daardoor ziet hij ook waar in de branche men nu nog steken laten vallen. “Recruitment bedrijven hebben nu de mogelijkheid om ‘scrapers’ in te schakelen die profielen scannen op bepaalde zoekwoorden. Zo filteren ze bepaalde mensen met een technische achtergrond. Dat betekent niet dat iemand zich echt goed heeft verdiept in iemand anders, en getuigt ook van weinig aandacht.” Koen zit daar juist wel op met zijn IT-bedrijf. Hij plaatst IT’ers intern bij bedrijven, en wil hierin de perfecte match maken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Hij wil een bepaald gevoel ervaren. Om dit te kunnen realiseren gaat hij of een van zijn collega’s langs bij de opdrachtgever. Hij wil weten hoe de koffie smaakt, wat de geur in de lift is, en bovenal welk gevoel overheerst. “Wij toetsen wat ze te bieden hebben. Er moet openheid zijn, anders stuur ik opdrachtnemers misschien ergens naartoe waar ze niet gelukkig zijn. Ik wil het vertrouwen dat men in mij heeft niet beschadigen.”

“De rol die we hebben binnen het proces omvat in eerste instantie de inventarisatie. Vervolgens bieden we ondersteuning in het proces en onderhoud, want als we dat niet doen dan hakkelt het. We hebben dus ook een coachende rol. Dit uit zich ook in het feit dat veel IT’ers erg gewild zijn. Sommigen krijgen wel drie keer per dag een uitnodiging via LinkedIn om voor een bedrijf te komen werken.” Koen helpt hen dan weer even terug te stappen naar de kaders van de realiteit, om zo ook een zo eerlijke mogelijk verwachting te kunnen creëren.

DE MENSELIJKE MAAT

In zijn werk heeft Koen twee doelgroepen: de werknemer en de werkgever. Hierin is hij altijd op zoek naar de gelijkwaardige driehoeksverhouding. Hij gelooft namelijk in de menselijke maat — zowel in het pak wat iemand aantrekt, als het gedrag dat iemand zichzelf aanmeet. “Gelijkwaardige gesprekken zijn essentieel. De rol van mijn bedrijf is om vertegenwoordiger te zijn van de IT’ers die ik intern plaats. IT’ers zijn echter heel erg gewild en moeten dus verleid worden om ergens aan de slag te willen gaan. Je moet de etalage mooi opstallen om ze naar binnen te verleiden. Net als bij Artu Napoli eigenlijk,” lacht hij.

“Bij Artu Napoli, ook als je naar de kleding of de winkel kijkt, dan zie je nooit te veel. Gewoon precies genoeg. Dat creëert een bepaalde sfeer.” Koen vervolgt: “Mensen die nu thuiszitten, kleden zich doorgaans ietwat slordiger. Ze vergeten de details. Ook al vallen deze buiten het webcambeeld en zijn ze niet zichtbaar op Zoom, sijpelt het gevoel wel door in hun werkdiscipline. Daarom draag ik nu, meer dan ooit tevoren, Artu Napoli kleding. Die details, daar is Artu Napoli heer en meester in. De aandacht die in een stiksel of knoop verwerkt zit, geeft mij bijvoorbeeld weer energie.”

VOOR DE MODEWERELD VAN MORGEN

Buiten zijn werk is Koen een echt buitenmens. Zo was hij vroeger veel bezig met paardrijden, en is hij nu veel aan het zeilen, skiën en mountainbiken. Buiten zijn heeft voor hem ook een stukje bewustzijn gecreëerd. “Er is maar één aarde en daar moeten we zuinig mee zijn. Bij ons werken we compleet papierloos, vermijden we plastic door bijvoorbeeld alleen kraanwater te drinken, en mag iedereen een elektrische auto op de zaak rijden. Rijd je liever in een benzineauto? Dan moet je die privé aanschaffen.” Koen stimuleert duurzaamheid waar hij maar kan. Zo probeert Koen ook altijd lokaal en duurzaam te kopen. “Als je gewoon goed materiaal koopt, dan kun je daar ook langer mee vooruit.” Daarom is hij ook fan van de kleding van Artu Napoli. “Alle kleding is tijdloos en blijft lang goed. Ik hoef er nooit iets van weg te gooien, het valt altijd goed te combineren, en dat sluit goed aan bij mijn duurzame hart.”

Ambassadorship
Sander Velthoven
artu napoli ambassador

Sander Velthoven heeft een snoepfabriek waar hij snoep verpakt naar eigen ontwerp. De fabriek is onderdeel van familiebedrijf Vero, dat al 75 jaar bestaat. Het begon ooit bij zijn opa, die vroeger op houtje-touwtje wijze bonbons verkocht.

Koen Lockefeer
artu napoli ambassador

Koen Lockefeer begon zijn eerste baan op 1 mei 1985 bij Esso, dat destijds zo groot was als Google nu is. Hij zag dat de technologie binnen het bedrijf zich snel ontwikkelde, en werkte in de late jaren 80 al met computers. Inmiddels heeft hij bijna 30 jaar zijn eigen bedrijf binnen de IT. “Iets wat wel goed gevierd mag worden,” vindt hij zelf terecht. Binnen deze drie decennia is Koen ook in aanraking gekomen met Artu Napoli.