Jong en Ondernemend

Martijn Nolet en Martijn Hommes begonnen al vroeg met ondernemen. Zij waren respectievelijk 17 en 21 jaar jong. Hun eerste bedrijf, Diningcity, liep goed. Hun andere bedrijf Procent richtte ze in 2011 op om ondernemers te helpen besparen tijdens de economische crisis. Dit werd een nog groter succes, waardoor ze besloten om Diningcity te verkopen. Hun gevestigde netwerk in de horeca, in combinatie met ondernemend doorzettingsvermogen, bleek een gouden formule. Inmiddels zijn Martijn en Martijn al tien jaar een fenomeen in de horeca. Samen hebben ze ongelofelijk hard gewerkt om te komen waar ze nu staan. Ze begrijpen wat ondernemerschap is en weten dat je daarmee succes zelf in de hand hebt. Die filosofie bestaat ook binnen hun bedrijf. Mensen krijgen alle vrijheid om te groeien en iedereen krijgt er kansen. “Het is wel belangrijk dat wanneer je onderaan begint, er de mogelijkheid is om jezelf omhoog te werken. Die mogelijkheid was er ook voor ons toen wij begonnen. Wij grepen die met beide handen aan.” Vandaag delen Martijn & Martijn hun filosofie met ons.

KLANTCONTACT

Martijn Nolet, de jongste van de twee, begon met sales. Tegenwoordig is hij meer actief op kantoor. Zo is hij verantwoordelijk voor de marketing en IT. Hij vertelt: “Vroeger, toen we net begonnen, reden we honderdduizenden kilometers om mensen te spreken en ons bedrijf te laten groeien. Zo’n vijf jaar later begonnen we die grote groei echt te merken.” Martijn Nolet vult aan: “Ik blijf het klantencontact het leukst vinden, dus ik ben nog steeds te vinden in het werkveld bij de klanten zelf. De klanten die we in het begin hadden, zijn er nog steeds. Dan is het goed om je gezicht zo nu en dan te laten zien.”

Martijn & Martijn zijn nauw betrokken bij hun klanten. “Wat we in essentie doen”, vertelt Martijn Hommes, “is raamovereenkomsten maken voor onze 12.000 leden, met voorwaarden die ze als individueel horecabedrijf nooit zouden kunnen realiseren. Procent is een community, waar het volume van elk individueel lid meegenomen kan worden in de onderhandeling en iedereen profiteert van het gezamenlijke volume. Dus ook van een collega-ondernemer. Samen krijg je nou eenmaal meer voor elkaar dan alleen. De consultants van Procent gaan altijd langs bij restaurants op locatie, inventariseren aan tafel wat er nu betaald wordt en wat er bespaard kan worden. Een horecaondernemer kan zelf kiezen van welke besparingen hij gebruik willen maken. Het werk wordt door Procent uit handen genomen en deelname is gratis. Het persoonlijke contact vinden we erg belangrijk.” Deze manier van werken lijkt volgens beide Martijns op die van Artu Napoli, waarbij de verkoopmedewerkers als consultants meedenken met de klant. Zij ervaren namelijk eenzelfde oprechte aandacht wanneer zij de Artu Napoli winkel binnenstappen.

VIVA ITALIA

Momenteel zijn Martijn & Martijn bezig met het uitrollen van hun koffiemerk: Capra Nera, ofwel ‘De Zwarte Geit’. De naam is een knipoog naar de naar de herkomst van koffie en naar Italië. Capra Nera is namelijk op Italiaanse wijze gebrand. “Het merk is sinds vorig jaar actief en inmiddels maken meer dan 600 leden al gebruik van de koffie. Het aantal klanten groeit ongelofelijk hard dankzij de ongekende prijs/kwaliteitverhouding, net als bij Artu Napoli. Capra Nera is tot stand gekomen doordat we een testpanel van horecaondernemers (blind) verschillende koffieblends lieten proeven. Daar is de blend van Capra Nera het beste uitgekomen. Toen zijn we deze door gaan ontwikkelen.” De koffie is op Italiaanse wijze gebrand en op de zijkant van de zak prijkt dan ook de Italiaanse vlag. De liefde voor Italië zit ze diep.

Beide Martijns hebben veel waardering voor de Italiaanse manier van leven. “Met name voor hoe belangrijk familie daar is, voor het eten, en voor de stijl die mensen daar hebben. In Nederland ga je uit en doe je misschien net een ander paar stapschoenen aan. In Italië besteden ze daar veel meer aandacht aan. Een luchtje en mooie kleding. Het is gewoon een heel ander soort voorkomen.” Gelukkig voor Martijn & Martijn, vinden ze hun favoriete Italiaanse kledingstijl terug bij Artu Napoli. “Kwalitatieve mode die niet te uitgesproken, maar wel onderscheidend is. Het is casual chic, in mooie zachte kleuren en een goede pasvorm.”

EEN GOED GEVOEL

“Onze filosofie is ‘delen is vermenigvuldigen’. We doen het met elkaar. Binnen ons bedrijf krijgt iedereen de mogelijkheid om te ondernemen en bepaalde kansen aan te grijpen. Je maakt echt je eigen succes. De mogelijkheden zijn er, maar je moet er wel zelf voor gaan. Zo kun je binnen het bedrijf in korte tijd enorm groeien. Vandaar dat Procent een kweekvijver is van jonge consultants die er echt zijn om je goed te helpen.” Martijn Hommes heeft veel waardering voor het team en voor zijn werk. Toch is geld niet alles. “Ik hecht meer waarde aan de beleving dan aan spullen. Deze waarden proberen we ook over te dragen aan onze collega’s en aan onze kinderen. Daarom dat onze oneliner luidt: ‘better together’. De momentjes samen zijn de mooiste in het leven.”

Martijn Nolet: “Als ik Artu Napoli draag, dan zie ik het niet per se als beloning voor hard werken. Ik vind het belangrijk om er representatief uit te zien. Artu Napoli is voor mij echt onderscheidend in materialen, kleuren en pasvorm. Het valt goed te combineren met andere kledingstukken. De kleding past ook goed bij mij. De kleding die we onszelf eens in de zoveel tijd gunnen, dat doen we echt voor onszelf en niet voor de buitenwereld. Zo zien we de kleding van Artu Napoli ook. Nooit schreeuwerig, met merkuitingen overal, maar écht. Dat maakt dat ik Artu Napoli met liefde en plezier draag!”

Ambassadorship
Sander Velthoven
artu napoli ambassador

Sander Velthoven heeft een snoepfabriek waar hij snoep verpakt naar eigen ontwerp. De fabriek is onderdeel van familiebedrijf Vero, dat al 75 jaar bestaat. Het begon ooit bij zijn opa, die vroeger op houtje-touwtje wijze bonbons verkocht.

Martijn & Martijn
artu napoli ambassador

Martijn Nolet en Martijn Hommes begonnen al vroeg met ondernemen. Zij waren respectievelijk 17 en 21 jaar jong. Hun eerste bedrijf, Diningcity, liep goed. Hun andere bedrijf Procent richtte ze in 2011 op om ondernemers te helpen besparen tijdens de economische crisis.